גיליון 001

התחלה:אתחול

דימוי כריכה: גבריאל בן משה 
דוד אבידן אמר: ״יש לי נוסטלגיה לעתיד, לא לעבר״. כעת, כשדבר לא יכול לחמוק מבעד לחיבוק הדב של הרשת הגדולה, הנוסטלגיה לעתיד היא של כולנו. העתיד ממאן לבוא וכשהוא בא, בחוצפתו, הוא מתגלה כסופני, יותר מאשר עתידני. אלו שנים של הווה מוחלט שמקבלות עוד ועוד מילות סיכום, בעודנו מחכים בחוסר סבלנות למה שמעבר לקץ. יש מי שקורא לזה ״פוסט-הומניזם״, יש מי שקורא לזה ״פוסט-קפיטליזם״, יש מי שקורא לזה ״משיח״, יש מי ששכח איך לקרוא. הולכת ומתבהרת אמת אחת: כשהכל סביבנו ממשיך להסתיים, הדבר היחיד שעדיין בשליטתנו הוא מה שיתחיל. למי אנחנו מחכים?

לקחו חלק (לפי א׳-ב׳) - רומי ארדן, יואל בוטביניק, כרמל בן אור, ארי בן אריה, גבריאל בן משה, דוד גודמן, רותם גנות, איתי חי, עופר טיסר, אמיר מנשהוף, חמוטל מנשהוף, אלעד נבו, אופיר סגל, אורי סופר, רות קדם, יפעת שטיינמץ-הרסט, אירית שטרנברג
מיקסטייפ לליווי הקריאה / עופר טיסר - לסט המלא

מאמר מערכת

כמה חודשים לפני פרוץ המלחמה, התחלנו בסף להוציא לפועל סדרת אירועים בירושלים תחת הכותרת "סוף". התכנון היה להפיק טרילוגיה שתבטא פנים שונות של המושג, חיבור שדות מחשבה שונים תחת תתי-תמות מארגנות: סוף המחשבה, סוף הקפיטליזם וסוף הקיום האנושי. מתקפת השבעה באוקטובר התרחשה כחודש לפני האירוע האחרון, והביאה את הסדרה ל, ובכן, סופה.

הבחירה לעסוק בסוף נבעה מכמה שיקולים: עצם הפרובוקציה העדינה אך הברורה שטמונה בנושא, קיומו של הסוף כמאפיין ומכנה רחב, חוצה דיסציפלינות – וגם הרצון לאוורר ולהניע מחדש דווקא שיח על התחלה. האמנו שכינוס רב-תחומי של אנשי מחקר ויצירה ובקשה מהם לשקף ולשתף את מחשבותיהם על סופים שונים, יוכלו לאמן את השריר הרדום של הדמיון ולגרות לפעולות אינטלקטואליות ואמנותיות שחורגות מהסבב הבנאלי של האקטיביזם המקומי.

שבועות ספורים לתוך המלחמה, הבנו יחד שהסוף, במובנים רבים, כבר התממש בצורה מזוויעה כל כך במרחב הממשי, ושהצורך בדמיון יצירתי של התחלה דחוף מאי פעם. הניסיון לעודד צמיחה מתוך ההריסות - כשההריסות עוד לא סיימו להיערם - מרגיש סר טעם, ובכל זאת, בחרנו להתמקד בתמה של ההתחלה, והאח החורג שלה, האתחול - כדי לעורר לא רק את הדמיון, אלא גם את תחושת הסוכנות שאבדה. באמצעות ההזמנה לפנות אל ההתחלה, ביקשנו לעודד שיקום - אישי וקולקטיבי - של המחשבה, הכתיבה, הרגישות האסתטית - אחרי שבועות כואבים במהלכם היה נדמה שאין להם עוד מקום. ...
להמשך קריאה

מאמרי הגיליון

משוועים אל ההתחלה

ההתחלה היא דבר מדומיין. במציאות, שום דבר לא מתחיל; רק מתערבב, משתנה, מתפצל, משתלב ומתעוות. הקיטוע המנטאלי הוא תמיד אקט משני ומלאכותי, במסגרתו אנו מניחים מפה קוגניטיבית ותרבותית על השצף הבלתי סדור של תנועת המציאות. 

Read More
בראשית

בראשית ברא טמטום ואת הָכָא והָתָם, מסילה והר, ובור בעומק העולם כולו 

Read More
כיצד אשליית הדף החלק מונעת מאיתנו ללמוד

אשליית האתחול מניחה שיש בידינו את היכולת להתניע את המציאות מחדש, למחוק כשלונות, להדחיק את אתגרי ההווה ולהקים מערכת חדשה וחפה מטעויות; אבל האם קיים מקור למידה משמעותי יותר מאשר טעויות העבר?

Read More
פרגמנטים

מתוך "הודעות מארץ רחוקה", אוקטובר-נובמבר 2023, הוצאת נצח

Read More
וחי בהם: מסה על ההדדיות

אני רוצה לכתוב על המוות שבתוכי, המוות ששתול בהכרתי מאז המלחמה. בלאנשו, בחדות המעורפלת האופיינית לו, הצביע על האופן בו הבלתי נתפס - המוות כתופעה, כעובדת סיומה הוודאי והמוחלט של התודעה ושל התחושה - חודר בכל זאת אל ההכרה של אלו שהתחככו בו.

Read More
לא מתחיל ב-אלף: רמזים לדור הבא

אבא ובן בסיעור מוחות לילי מוכה חום, בחיפוש אחר פשר הדורות ואחרי מי שמנסה להמשיג את דורות העתיד רק כדי לשלוט בהווה. תהיות ראשוניות על מחר שכבר הוכרע.

Read More
ההבדל כשבר וכחיבור

דרידה מגדיר את מערך המסמנים של האדם כרשת צפה ודינאמית, בה כל מסמן שואב את משמעותו ורשת היחסים שהוא מקיים עם יתר המסמנים. הדיפראנס, כלומר ההבדל, הוא מושג המפתח בו משתמש דרידה לתיאור השוני בין מסמנים - שהוא גם מקור המשמעות שלהם. האם ההבדל הוא אופן של אתחול?

Read More
להתעורר בבוקר ולגלות שאת SITE SPECIFIC

מחשבות על הכמיהה של עולם האמנות הישראלי החוצה: מאובדן ה״בחוץ״ אחרי השבעה באוקטובר עד אסטרטגיות הישרדות למי שנשאר.

Read More
אחרית

כשהם פרצו, שמיים כחולים ועננים מילאו את חלל המוזיאון. בבגדי הסוואה ירוקים, במסכות שחורות חושפות עיניים בוערות, בנשקים שלופים, הם פרצו פנימה והשמיים השתקפו על זגוגיות ממוסגרות.

Read More
מאמר מערכת

שבועות ספורים לתוך המלחמה, הבנו יחד שהסוף, במובנים רבים, כבר התממש בצורה מזוויעה כל כך במרחב הממשי, ושהצורך בדמיון יצירתי של התחלה דחוף מאי פעם.

Read More
במשחקי מחשב ישנו תת ז'אנר הקרוי בשם Idle. המשמעות בתרגום ישיר היא לבלות זמן בלעשות כלום. חוסר העשייה כערך נותן להתחלה ערך מוסף. ההתחלה היא למעשה השלב בו ניתן לקבוע את החוקים, להכין את המערכת, שבתקווה תגיע להצלחה, לניצחון, למשוב חיובי, לסיפוק. ניתן לחזור להתחלה פעמים רבות וכל פעם נקודת ההתחלה טומנת בחובה רווח וידע שנצבר מההתחלות הקודמות. המטרה: להתארגן נכון. המשחק ממשיך בלעדיך, השאלה היא איך התארגנת לקראתו. אפשר להתארגן מחדש.
רומי ארדן, Press Start, משחק, 2023
הגיליון הראשון של המגזין הובא לדפוס בפברואר 2024 בסיוע יחידת הבוגרות והבוגרים של המרכז האקדמי שלם, ירושלים ותכנית ״מחרתיים״ של המחלקה לאמנויות, עיריית תל אביב יפו